این مدیریت پس از ایجاد تشکیلات انسانی ، با برقراری و نگهداری روابط بین اعضاء و سازمان ، در راستای رفاه و نگهداری حق و حقوق افراد می کوشد تا بدین وسیله بتواند از نیروی انسانی در حد اعلا به سازمان استفاده رساند. وظیفه عمده این مدیریت گزینش و استخدام نیروی انسانی لازم برای احراز مشاغل و تصدی مسئولیت های سازمانی است که وظیفه و شغل مورد نظر را در این گزینش و استخدام با توجه به هدف ، مورد توجه قرار می دهد. در این رابطه آموزش ، هدایت ، کنترل و نگهداری مورد نظر قرار دارد . با توجه به وظایف مدیریت منابع انسانی ملاحظه می شود که در هر حال به پا نگه داشتن نیروی کاری سازمان در قلمرو این مدیریت قرار دارد . پس وظیفه مکمل دیگری نیز برای این مدیریت مترتب است که از آن جمله میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- اماکن تربیت منابع انسانی لازم را بشناسد.
- مشاغل افراد را مشخص کند.
- مستخدم را از بدو استخدام تا بازنشستگی تعقیب کند.
- به آموزش اعضاء اعم از جدید الاستخدام و سابقه دار بپردازد.
برای یک سازمان ، تامین نیروی انسانی از طریق نیازهای انسانی برنامه ریزی میشود. تامین نیروی انسانی برای سازمانهای در حال تاسیس ، پس از تنظیم ساختار و ترسیم نمودار تشکیلات سازمان که خود فرآیند خاصی دارد ، برنامه ریزی می شود . ایفای نقش مدیریت با مسئله استخدام ارتباط پیدا میکند که مدیریت در جذب نیروی متخصص یا چند پیشه اقدام مینماید. امکان دارد تامین نیروی انسانی ، علاوه بر استخدام ، از طریق جابجایی شاغلین سازمان نیز تحقق یابد.
اجزاء تشکیلات مدیریت منابع انسانی
هرچند اهداف مدیریت منابع انسانی با ایجاد هماهنگی بین کلیه مدیران تحقق می یابد ، باز این مدیریت از اجزایی متشکل است که هر یک وظایف خاصی را بر عهده دارد.
واحدهای زیر مجموعه مدیریت منابع انسانی :
- واحد سیستم ها و روش ها
- واحد جذب و استخدام
- واحد آموزش
- واحد کارگزینی